Πως θα μετακινήσω την βάση του Active Directory σε άλλο δίσκο;


Όχι. Μην ξηλώνετε τον domain controller για να τον ξαναστήσετε. Γίνεται και με πιο εύκολο τρόπο. Προσοχή λοιπόν. Το σενάριο λέει ότι όταν στήναμε το Active Directory, διαλέξαμε τον δίσκο C. Τώρα όμως αυτός ο δίσκος ίσως να μην έχει χώρο, άρα θα πρέπει να στείλουμε με κάποιο τρόπο το αρχείο ntds.dit (την βάση του Active Directory δηλαδή) στον δίσκο D.

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να σκεφτείτε ότι με ένα απλό copy καθαρίσατε. Δεν θα δουλέψει και αν είχατε την φαεινή ιδέα (και τον τρόπο) να σβήσετε το αρχικό αρχείο, θα δείτε ότι ο domain controller δεν είναι πια domain controller, αλλά … ενυδρείο. Προτιμήστε τα πιο ζωηρά χρώματα για τα ψαράκια που θα βάλετε μέσα και είσαστε ok.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Directory Services Restore Mode. Πρόκειται για μια ειδική λειτουργία που σας επιτρέπει να κάνετε πολλές δουλειές στους DC, όπως πχ. να κάνετε defrag τη βάση του Active Directory. Μας επιτρέπει όμως να κάνουμε και αυτή τη μετακίνηση που θέλουμε.

Κάνουμε restart τον domain controller και πριν ξαναξεκινήσει πατάμε το μαγικό F8. Στο επόμενο menu που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Directory Services Restore». Θα σας ζητηθεί το password που είχατε δηλώσει κατά την εγκατάσταση του Active Directory (προσοχή: δεν είναι το ίδιο με το password του administrator, εκτός εάν το κάνατε εσείς να είναι ίδιο).

Μπαίνετε σε command prompt και πληκτρολογείτε με ευλάβεια τα παρακάτω:

c:\ntdsutil
files
move db to d:\ntds
q
q

Θυμηθείτε ότι μετά από κάθε γραμμή που βλέπετε παραπάνω υπάρχει και πάτημα του Enter. Τέλος, κάντε μια επανεκκίνηση κανονικά και τελειώσατε.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s